Danmarks energisektor kåres som verdens førende

Publiceret 08-12-2016

Danmark er nummer ét i verden, når det handler om at kombinere en ambitiøs grøn omstilling til vedvarende energi med lave priser og høj forsyningssikkerhed. Det er konklusionen på en rapport fra World Energy Council, der præsenteres hos Siemens i Ballerup i dag.

Konklusionen står i den årlige rapport ”World Energy Trilemma Index 2016” fra The World Energy Council, hvor 125 landes energisektorer bedømmes og rangordnes i forhold til bæredygtighed, forsyningssikkerhed og energipriser.

Organisationen peger desuden på Danmarks ambitiøse klimamål og evne til at påvirke den internationale agenda som foregangsland.

”Vi kan som land være rigtig stolte af kåringen. Danmark er et grønt foregangsland og førende i verden, fordi vi evner at balancere tre ben; en ambitiøs grøn omstilling til vedvarende energi, høj forsyningssikkerhed og fornuftige priser. Vi skal hele tiden have fokus på de tre ting samtidig. Det er som energipolitikkens hellige treenighed eller en taburet, hvor benene skal passe sammen, ellers styrter vi,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.    

Lilleholt: Vi sætter ambitiøse mål

Siden oliekriserne i 1970’erne har Danmark gennem brede politiske forlig planlagt og gennemført udbygning af vedvarende energi i form af vindmøller, solceller, biomasse mv.

Den seneste energistatistik fra Energistyrelsen viser, at 30 procent af Danmark samlede energiforbrug inklusiv transport og landbrug nu er dækket af vedvarende energi, og at 56 procent elforbruget dækkes af grøn elektricitet.

Den nylig tiltrådte VLAK-regering har høje ambitioner og har fastsat nye målsætninger for det danske energisystem.

”Danmark skal have det mest integrerede, markedsbaserede og fleksible energisystem i Europa. Regeringen har sat ambitiøse mål om, at Danmark skal have mindst 50 pct. af sit energibehov dækket af vedvarende energi i 2030, samtidig med at vi skal være det første land i verden, der kan opsætte vindmøller på havet uden økonomisk støtte. Det er mål som disse, der vil holde Danmark i den absolutte verdenselite, når det kommer til grøn omstilling”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Praktiske oplysninger
World Energy Council præsenterer rapporten i dag d. 8. december.
Adresse:        Siemens A/S, Borupvand 9, 2750 Ballerup
Tid:                14:00 – 17:00
Deltagelse:    Arrangementet er lukket, men pressefolk er velkomne ved forevisning af pressekort.

Læs mere om World Energy Council her

Se World Energy Trilemma Index her

Kontakt
Pressemedarbejder
Rasmus Bjørn
41729077
rasbj@efkm.dk

Fakta

  • The World Energy Council (WEC) er en international organisation akkrediteret af FN med over 3.000 medlemmer fra både NGO-verdenen, universiteter og myndigheder fra over 90 lande. Energistyrelsen er bl.a. medlem af den danske afdeling. WEC blev dannet i 1923.
  • Hver tiende havvindmølle i verden står i Danmark
  • Om få år vil 80 pct. af Danmarks elforbrug være dækket af vedvarende energi som biomasse og vind.
  • Danmark er verdensmester i at producere el fra vindmøller. I 2015 producerede Danmark vindkraft nok til at dække 42 pct. af elforbruget med vind. Det er verdensrekord. På andenpladsen kommer Portugal med 26 pct.
  • I november satte Danmark rekord for prisen på en havvindmøllepark, da det svenske energiselskab, Vattenfall tilbød at bygge 600 MW vindmøller ved Krigers Flak til 37,2 øre per kWh (kilowatt time). Vindmøllerne vil kunne forsyne mere end 600.000 hustande med elektricitet.
  • Til sammenligning er prisen på den seneste godkendte havvindmøllepark, Horns Rev III, på 77 øre per kWh, mens buddet på to kystnære havmølleparker lyder på 47,5 øre per kWh.