Lilleholt indgår samarbejde med Trump-administrationen om havvind

Publiceret 26-10-2017

Trods et kæmpe potentiale for havvind, er det kun en forsvindende lille del af strømmen i amerikanernes stikkontakter, der i dag stammer fra havvind. Det skal et nyt samarbejde, som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har aftalt med den amerikanske indenrigsminister Ryan Zinke, være med til at ændre.

Potentialet for havvindmølleparker langs de amerikanske kyster er enormt, men foreløbigt er der kun opført fem havvindmøller med en samlet kapacitet på 30 MW ud for Rhode Island på USA’s østkyst.

Derfor mødtes USA’s indenrigsminister Ryan Zinke og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i dag i Washington D.C. for at drøfte et formelt samarbejde mellem USA og Danmark om havvind. Indenrigsminister Zinke er en nøglefigur for vedvarende energi i Trump-administrationen, da Zinke er ansvarlig for planlægning af havvind i USA. Samarbejdet kommer til at handle om udveksling af erfaringer og viden om, hvordan USA kan udbygge sin energiforsyning med flere havmøller, der i dag er billigere end nogensinde og i stigende grad direkte konkurrencedygtigt med nye kraftværker baseret på eksempelvis kul- eller atomkraft.  

”Det er et kæmpe scoop, at vi nu får et formelt samarbejde med Trump-administration om havvind. Danmark er et lille land, men på havvind er vi en supermagt. Vi var det første land i verden, der opstillede vindmøller på havet for over 25 år siden i 1991, og siden da har danske energivirksomheder vist vejen på havvind. Havvind har mange fordele for USA: det er en ren energiform, priserne styrtdykker i øjeblikket, man får høj forsyningssikkerhed og en hel underskov af arbejdspladser til vindindustrien. Havvind bliver det næste store inden for vedvarende energi, og USA kan meget vel komme til at spille en hovedrolle i at drive processen”, siger Lars Chr. Lilleholt.

I 2015 blev 42 procent af Danmarks totale behov for elektricitet dækket af vindmøller. Danmark har en samlet havvindmøllekapacitet på 1,3 GW, som kan producere elektricitet svarende til mere end én million hustande.

En invitation til Danmark

Under mødet inviterede Lars Chr. Lilleholt Ryan Zinke på officielt besøg til Danmark i 2018. På den måde håber Lilleholt, at han kan være med til at give sin amerikanske ministerkollega et første håndsindtryk af de danske erfaringer og løsninger inden for havvind.  

”Det vil være en meget stor ære at byde minister Zinke velkommen i Danmark, og jeg vil med stor glæde vise ham og hans folk rundt i den danske havvindmølleindustri. Det vil også være en god mulighed for at opleve, hvordan den danske vindmølleindustri, som er verdensledende, spiller en kæmpe rolle i vores grønne eventyr med havvind”, slutter Lars Chr. Lilleholt.

Kontakt
Souschef i pressetjenesten
Rasmus Bjørn
+45 41 72 90 77
rasbj@efkm.dk

Fakta

  • Vindenergi har i en årrække været den hurtigst voksende energikilde i USA, men udgør endnu blot 5,6 procent af landets samlede elforbrug. En række delstater har dog meget gode vindforhold, og har væsentlig højere andele; North Dakota (48,8 procent), Iowa (41,2 procent), Kansas (40,5 procent) og Oklahoma (35,9 procent). Dette skyldes primært, at markedsprisen for landvind er faldet med 66 pct. siden 2009.
  • Til trods for det hastigt voksende marked for landvindenergi, er der til dato blot opført én enkelt lille havvindmøllepark på 30 MW i amerikansk farvand. Department of Energy har vurderet, at 35 procent af USA’s elektricitet vil blive produceret af vindenergi i 2050. Heraf ventes 1/5 at blive produceret offshore, som vil kræve investeringer for 400 mia. USD.
  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi