Tale ved indvielse af fjernvarmeprojekt hos CP Kelco d. 09. april 2018

Publiceret 08-04-2018
Tale Energi

Oplæg til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved indvielse af fjernvarmeprojekt d. 09. april 2018

 -Det talte ord gælder-

 

CP Kelco og VEKS har i dag sat en prop i at fyre for gråspurvene. Mens gråspurvene går en kold tid i møde her i Køge, så luner det mit hjerte som energi-, forsynings,- og klimaminister. Tak for invitationen til at være med i dag.

 

Anlægget er et synligt bevis på fremtidens varmesektor.

I har set mulighederne i overskudsvarme, som ellers var et spildprodukt. Samtidig har I løst et støjproblem til glæde for naboerne. Det vil jeg gerne rose jer for. Det er godt tænkt.

Vi slipper nu for, at varmen blæses op i luften til ingen verdens nytte. Overskudsvarmen fra produktionen bliver i stedet for en værdifuld ressource.

 

Fuldstændig på samme måde som når I omdanner appelsinskrællerne fra juicefabrikkerne til det værdifulde produkt - pektin.

 

Ved hjælp af to store varmepumper sender I nu varmen ud i fjernvarmenettet til ca. 2.200 husstande i Køge.  

Nu kan mange af Køges borgere også sidde og lune sig ved tanken om en endnu grønnere fjernvarme.

 

Flere virksomheder skal se den vej, som I har valgt. Men øget kendskab til brugen af varmepumper og udnyttelse af overskudsvarme gør det ikke alene. Det er jeg helt med på.

 

Vi politikere har også en opgave med at sikre, at det er attraktivt at bruge varmepumper.

Derfor er jeg meget glad for, at vi om kort tid kan præsentere regeringens energiudspil.

 

Jeg kan selvfølgelig ikke røbe indholdet i detaljer.

Men energiudspillet skal fastholde Danmark som

et grønt foregangsland.

 

Regeringen lægger et klogt og ambitiøst udspil frem, som giver retning for den grønne omstilling fra 2020 og frem mod 2030.

Det er min klare ambition, at den kommende energiaftale vil gøre Danmarks energiforsyning grønnere. Og så må energiaftalen ikke gøre det dyrere at være dansker eller at drive virksomhed.

 

På varmesiden skal vi derfor tage fat på de skæve afgifter, som i dag står i vejen. Jeg tror, at mange allerede er klar over vores standpunkt: Vi vil have elvarmeafgiften sænket. Det er en klar prioritet.

 

Jeg håber, at en bred kreds i Folketinget kan tilslutte sig, og at vi i fællesskab kan finde finansieringen. Det er simpelthen nøglen til at få flere varmepumper ind i energisystemet og dermed bedre udnyttelse af overskudsvarme – ligesom her i Køge.

 

Men inden vi kommer til regeringens energiudspil, så må vi hellere få sat anlægget her i drift, så Køges borgere kan få varmen. Jeg vil ønske jer et stort tillykke med anlægget.