Tale ved indvielse af energianlæg i Brønderslev d. 19. marts 2018

Publiceret 19-03-2018
Klima Tale

Oplæg til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved indvielse af energianlæg i Brønderslev d. 19. marts 2018

 -Det talte ord gælder-

Tak for invitationen til at være med til indvielsen i dag.

Det er en stor fornøjelse at se dansk energipolitik omsat til virkelighed.

På mit ministerkontor er der betydeligt mere snak end solfangere og træflis.

 

Her hos jer er det omvendt – her omsættes visionerne til virkelige anlæg og nyskabelser.

Her hos jer kan man skifte det politiske landskab ud med en konkret tur i Energilandskabet, som ikke bare producerer energi men også formidler budskaberne til de besøgende.

Her hos jer skinner solen mere end de fleste andre steder i Danmark.

 

I har set lyset - og med vanlig nordjysk pionerånd - har I fået skabt verdens første anlæg af sin art, der kombinerer sol og biomasse på en hel ny måde.

 

Med parabolerne trækker I ikke tv-kanaler ned - men solens stråler til gavn for borgerne i Brønderslev og til gavn for klimaet.

 

Og solens energi er helt nødvendig for den grønne omstilling uanset om den udnyttes

  • via fotosyntesen til biomasse,
  • via vinden til vindkraft eller
  • via den direkte vej i solfangerne

Og med de forskellige energiformer får vi i fremtiden brug for et meget mere integreret energisystem, hvor el, fjernvarme og gas skal kombineres i et fleksibelt og smart system.

Den udvikling er allerede i gang, men vi skal meget længere, og også her kan jeres nye energianlæg bidrage med fleksibiliteten mellem el- og varmeproduktion.

Og vi får brug for endnu mere fleksibilitet, når vi og vores nabolande i de kommende år får endnu mere energi fra sol og vind.

Derfor bliver det smarte energisystem helt nødvendigt, når vi samtidig vil opretholde en høj forsyningssikkerhed med strøm i kontakten.


 

Regeringen fremlægger om kort tid et nyt energiudspil.

Det bliver vores bud på, hvordan den grønne omstilling kan fortsætte efter 2020.

 

Vi er allerede nået langt i Danmark, og vi har rigtig gode forudsætninger for at fastholde vores position helt i front, når det gælder grøn energiteknologi.

 

Selvom vi er et lille land, så vækker vores indsats genlyd ude i den store verden. Det mærker jeg, når jeg er ude til forhandlinger og møder rundt om på kloden.

 

Og nu er Brønderslev blevet endnu en interessant dansk energi-seværdighed.

 

Om kort tid skal vi i gang med at forhandle en ny energiaftale for perioden efter 2020 og frem mod 2030.


Jeg opfatter jeres nye anlæg, der koncentrerer solens stråler som en klar opfordring til, at vi energipolitikere koncentrerer os om at få lavet en ny god bred energiaftale til gavn for klimaet og til gavn for Danmark.


Tillykke med det nye anlæg og må solen skinne på jer.